NOS Sport

Canadese atleet ontsnapt aan dopingschorsing na internetdate

Een internetdate van dertig minuten heeft polsstokhoogspringer Shawn Barber in juli een positieve cocaïnetest opgeleverd die hem bijna deelname aan de Olympische Spelen had gekost. De Canadese atletiekbond maakte donderdag bekend dat de wereldkampioen werd vrijgepleit na een opmerkelijk verweer.

Aan de vooravond van de Canadese selectiewedstrijden was de 22-jarige Barber op zoek naar ontspanning. Hij sprak online af met een vrouw, die - zonder dat Barber dat wist - cocaïne had gebruikt. Al zoenend is de drug ook in het lichaam van de atleet terechtgekomen.

Een dag na zijn avontuurtje werd Barber Canadees kampioen, maar testte hij tevens positief. Er hing hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Op 5 augustus mocht Barber, bij monde van zijn advocaat, tekst en uitleg komen geven voor een commissie van de Canadese atletiekbond en de Canadese dopingautoriteit. Daar kwam het verhaal over de internetdate naar buiten.

IAAF en WADA: geen opzet

Die uitleg werd geaccepteerd. Op 11 augustus, twee dagen voordat het polsstokhoogspringen begon in Rio, werd Barber vrijgepleit. De internationale atletiekfederatie IAAF en het wereldantidopingagentschap WADA waren van mening dat er geen opzet in het spel was en gingen niet in beroep.

Barber mocht naar de Spelen, maar moest wel zijn nationale titel inleveren. In Rio stelde hij teleur. De Canadees worstelde zich door de kwalificatie en eindigde in de finale op de tiende plaats. Een jaar eerder was hij in Peking nog wereldkampioen geworden.

2015: Barber wereldkampioen polsstokhoogspringen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl