Rond 23.00 uur Nederlandse tijd stortte de koers in
NOS NieuwsAangepast

Mysterieuze crash van Britse pond

Vannacht was er even paniek op de geldmarkten. In luttele minuten dook de koers van het Britse pond ten opzichte van de dollar, euro en yen omlaag. Tegenover de euro verloor het pond in één klap 3 eurocent en tegenover de dollar zelfs 8 dollarcent.

Een daling van 6 procent is heel uitzonderlijk. Het pond bereikte daarmee de laagste wisselkoers in meer dan 30 jaar. Daarna herstelde de koers zich enigszins, maar zakte toch in loop van de ochtend weer verder weg. De munt wordt nu verhandeld rond de 1,10 euro en 1,23 dollar.

Het Britse pond stond deze week al onder druk en daalde in waarde nadat premier Theresa May in het weekend zei dat de brexit-procedure in maart volgend jaar wordt gestart.

'Fat finger'

Over de oorzaak van de plotselinge koersdaling doen verschillende verhalen de ronde. De een schrijft de daling toe aan uitlatingen van de Franse president Hollande. Die vindt dat de EU de Britten stevig moet aanpakken bij de onderhandelingen over de brexit.

Anderen schrijven de minicrash toe aan 'fat finger', een foute druk op een knop door een handelaar, of aan een computerstoring.

Volgens een Aziatische valutahandelaar kan de koersdaling ook het gevolg zijn geweest van een paniekerige verkoop. Automatische en gecomputeriseerde stop-loss orders trekken de koers dan helemaal onderuit.

Bij stop-loss orders wordt automatisch opdracht gegeven tot koop of verkoop van een positie als de koers onder of boven een afgesproken niveau komt. Dat kan tot gevolg hebben dat de koers nog harder stijgt of daalt, een sneeuwbaleffect.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl