Een KLM-toestel stijgt op
NOS NieuwsAangepast

Luchtvaart pakt als eerste sector CO2-uitstoot aan met akkoord

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO heeft een akkoord bereikt om de groei van de CO2-uitstoot te beperken. De afspraken daarover zijn gemaakt tijdens de driejaarlijkse bijeenkomst van de VN-organisatie in Montreal, in Canada.

Vanaf 2020 gaat de internationale luchtvaartsector de groei van CO2-uitstoot compenseren. Daarmee is de luchtvaart de eerste sector die specifieke internationale afspraken maakt om opwarming van de aarde tegen te gaan.

De verwachting is dat het aantal internationale vluchten de komende decennia verdubbelt. Daarom gaan vliegmaatschappijen binnenkort betalen voor de extra CO2-uitstoot die dat met zich meebrengt. Zo moeten ze emissie-eenheden kopen van andere sectoren als ze een bepaalde limiet overschrijden. Ze kunnen de uitstoot ook compenseren door te investeren in klimaatprojecten en duurzame energie.

De luchtvaart kan vanaf vandaag niet langer verstoppertje spelen.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu

Alle landen die een grote rol spelen in het luchtruim, zoals de VS, China en de Europese landen, hebben ingestemd met het akkoord. In totaal doen er 65 landen mee.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu is blij dat de luchtvaart nu actie onderneemt. "Het klimaatakkoord in Parijs was historisch maar bevatte geen specifieke afspraken voor de luchtvaart. Maar na Parijs volgt nu dus Montreal: vanaf vandaag kan de luchtvaart niet langer verstoppertje spelen", aldus Dijksma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl