NOS VoetbalAangepast

Oranje keert na jaren weer terug in voetbaltempel De Kuip

Voor het eerst sinds eind mei 2014 vormt De Kuip weer het decor van een interland. In de voetbaltempel, zoals de thuisbasis van Feyenoord door veel spelers en voetballiefhebbers wordt genoemd, ontvangt Oranje vrijdagavond Wit-Rusland.

Kort na de 3-0 zege op Andorra in de kwalificatiereeks voor het WK van 2014, inmiddels vier jaar geleden, nam voormalig KNVB-directeur Bert van Oostveen een besluit dat het nodige stof deed opwaaien: De Kuip kwam niet langer voor in de plannen van de KNVB. Nee, de toekomst van Oranje zou in Amsterdam, waar ze met de Arena over een moderner stadion beschikken, komen te liggen.

Na oktober 2012 werd De Kuip slechts één keer als gastheer aangewezen. De reden? De Toppers hadden de Arena omgetoverd tot concertzaal voor de zogenaamde Made In Holland Edition. De eenmalige terugkeer was dus een soort van noodgedwongen.

De Kuip was in het verleden de voetbaltempel van Nederland, heeft een schitterende historie, maar van sentiment alleen kun je niet leven.

Bert van Oostveen

"De Kuip was in het verleden de voetbaltempel van Nederland, heeft een schitterende historie, maar van sentiment alleen kun je niet leven", zei Van Oostveen jaren terug al eens. "Het stadion is niet meer van deze tijd. Fans en sponsoren klagen, ze willen er gewoon niet meer naartoe."

Maar de KNVB, waar Van Oostveen inmiddels is vertrokken, kwam terug op het besluit. "De Kuip is een prachtig stadion met een prachtige grasmat; een mooie plek voor Oranje. Daar komt bij dat er enkele logistieke verbeteringen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van parkeren", aldus de voetbalbond nu.

  • ANP Pro Shots
    2014: Oranje voor de laatste interland in De Kuip tegen Ghana
  • ANP Pro Shots
    2009: Frank Rijkaard groet het publiek voor de wedstrijd tegen België (5-5)
  • ANP Pro Shots
    2007: Negen jaar geleden speelde Oranje tegen Roemenië voor het laatst gelijk in De Kuip
  • ANP Pro Shots
    2006: Oranje tijdens het Wilhelmus voor het duel met Australië
  • ANP Pro Shots
    2004: Lee Towers en Dick Advocaat in De Kuip
  • ANP Pro Shots
    2000: Mark van Bommel in een duel met Luis Figo
  • ANP Pro Shots
    2000: De Kuip ontploft in de EK-wedstrijd tegen Joegoslavië

Het afscheid van het Nederlands elftal kwam hard aan in Rotterdam-Zuid, waar al in 1937 de eerste interland werd gespeeld (1-0 winst op België). "Het was een harde constatering van de KNVB. Maar wel een terechte. De KNVB vraagt andere dingen dan de hoofdbespeler, Feyenoord", aldus stadiondirecteur Jan van Merwijk.

"We hebben gekeken naar extra mogelijkheden, om met name de sponsoren te ontvangen. Tevens hebben we naar de bereikbaarheid gekeken, daar hebben we strakkere lijntjes in aangebracht. We zijn elkaar wel tegemoetgekomen en hebben ook afgesproken dat wij een deel van de kaartverkoop gaan verzorgen. En dat is toch een bijzondere manier van samenwerken."

Rotterdam en De Kuip lopen warm voor ontvangst Oranje

De voortekenen voor het duel met Wit-Rusland zijn goed, want Oranje won de laatste elf wedstrijden (slechts twee tegentreffers) in De Kuip. De laatste keer dat Oranje niet won in Rotterdam was op 24 maart 2007, toen het 0-0 werd tegen Roemenië.

Portugal was in 2000 de laatste ploeg die wist te winnen in De Kuip. Sérgio Conceição en Pauleta bezorgden Oranje een 2-0 nederlaag in eigen huis.

Prestaties van Oranje in de verschillende stadions

StadionAantal duelsW-G-VWinstpercentage
De Kuip11873-27-1861,9 %
Amsterdam Arena5732-17-956,1 %
Philips Stadion3120-6-564,5 %

Toch is De Kuip, afgaand op het winstpercentage, niet de thuisbasis waar het Nederlands elftal het succesvolst is geweest. Van de 118 wedstrijden in Rotterdam werden er 73 gewonnen; op 1 november 1972 boekte Oranje de grootste overwinning, 9-0 op Noorwegen.

In het Philips Stadion, de thuisbasis van PSV, was Oranje succesvoller, want in Eindhoven werd bijna twee derde van de duels in winst omgezet. In de Amsterdam Arena, waar Oranje in de kwalificatiereeks voor het WK van 2016 zo matig presteerde, is het percentage gedaald tot 56,1 %.

De Kuip voelt als thuiskomen voor Wijnaldum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl