Andre Cats in Rio de Janeiro
NOS SportAangepast

Cats stapt van paralympische ploeg over naar KNZB

André Cats is de nieuwe technisch directeur van de KNZB. Hij wordt per 1 november eindverantwoordelijk voor alle topsportdisciplines binnen de zwembond.

De 48-jarige Cats, die voor een deel de functie van Joop Alberda overneemt, was de afgelopen acht jaar de chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg.

In zijn nieuwe functie wordt Cats verantwoordelijk voor alle disciplines: zwemmen, waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en paralympisch zwemmen. Elke discipline zal een hoofdtrainer en/of programmamanager krijgen, meldt de bond.

"Er zitten ook heel veel gelijkenissen tussen die disciplines. Dus we gaan werken met een model waarbij een technisch directeur boven alle partijen staat en werkt met vakspecialisten", legt Cats uit.

Cats stopt op hoogtepunt en begint aan pittige klus

Olympische cyclus

"De KNZB staat aan de start van een nieuwe olympische cyclus. Ik kijk ernaar uit om met gemotiveerde mensen een sterk team te gaan vormen en te gaan werken aan de best denkbare organisatie", aldus Cats, die in het verleden ook al bij de zwembond werkzaam was.

In Rio werd geen enkele medaille gewonnen in het langebaanzwemmen, dus daar zal een belangrijk deel van het werk van Cats komen te liggen. Hoe hij het Nederlandse zwemmen weer op de kaart gaat zetten, kan hij nu nog niet zeggen.

"Dat er uitdagingen liggen is duidelijk, maar daar gaan we eerst zorgvuldig naar kijken. Ik ga in ieder geval zorgen voor een frisse wind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl