NOS Nieuws

Oorontsteking zit in DNA van kind

Bij het ontstaan van een oorontsteking kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam ontdekt. Ze vonden een gen dat kinderen meer of minder gevoelig maakt voor een oorontsteking.

De onderzoekers schrijven over hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Een oorontsteking met een loopoor is een van de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen en leidt tot veel doktersbezoek.

Omgevingsfactoren

Voorheen werd met name gesproken over omgevingsfactoren die de kans op een loopoor kunnen vergroten. Zo kunnen broertjes en zusjes elkaar aansteken of lopen kinderen een oorontsteking op op een kinderdagverblijf. "Wij hopen dat deze studie eraan bijdraagt, dat in de toekomst een kind dat gevoelig is voor oorontsteking sneller wordt herkend, en misschien anders of sneller wordt behandeld," zegt KNO-arts in opleiding Gijs van Ingen.

Aanvullend onderzoek

Volgens KNO-arts Marc van der Schroeff is aanvullend onderzoek nodig. "Dat zal door ons worden gedaan om te begrijpen in hoeverre omgevingsfactoren en DNA elkaar beïnvloeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl