Sem Schilt gaat de jeugd van FC Groningen trainen
NOS VoetbalAangepast

Kickbokser Schilt gaat Groningen-talenten geen pijn doen

Een voetbaltraining bestaat meestal uit wat passen en trappen, loopoefeningen en een partijvorm. Maar bij de opleidingsteams van FC Groningen gooien ze het over een andere boeg. Daar staat met enige regelmaat een 2,12 meter lange, voormalig wereldkampioen kickboksen voor de groep: de inmiddels 42-jarige Sem Schilt.

Schilt, die zelf ook in het noorden woont (Zuidlaren), gaat de jeugd niet leren hoe ze andere voetballers knock-out moeten trappen. Met zijn kickboks-lessen wil hij de spelers beter voor zichzelf laten opkomen.

Assertiever

"In de Randstad zijn de mensen wat assertiever dan hier. Onze jongens laten zich toch wat makkelijker aan de kant zetten. Daar gaan we mee aan het werk", zegt Schilt, die gedurende het seizoen zestien trainingen zal verzorgen aan onder meer FC Groningen onder-19.

Volgens Schilt is de vechtsport een goed instrument om jonge voetballers weerbaarder te maken. "Als je tegenover iemand staat in het veld, bij een corner bijvoorbeeld, dan moet je je mannetje staan. En geen stap aan de kant doen."

Eerste elftal

Schilt geldt met vier K1-wereldtitels op zak als een van de succesvolste kickboksers aller tijden. Dat, in combinatie met zijn indrukwekkende verschijning, kan natuurlijk ook afschrikken. "Het is niet de bedoeling dat ik de voetballers beschadig, hoor. Het gaat op een veilige manier", stelt Schilt gerust.

Sem Schilt in actie

Plannen met het eerste elftal heeft Schilt (nog) niet. En dat terwijl de ploeg van Ernest Faber dit seizoen pas één keer won en slechts vijftiende staat in de eredivisie. Je zou zeggen dat die spelers ook wel een lesje weerbaarheid kunnen gebruiken.

"De jeugd heeft de toekomst. Zij moeten zich er goed bewust van zijn dat het niet op een dienblad aangewaaid komt. De spelers van het eerste zijn met busjes thuis opgehaald en gepamperd. FC Groningen wil dat veranderen en heeft dus bewust gekozen voor de jeugdopleiding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl