Sociaal-democraten verslaan Schotte op Curaçao

time icon Aangepast
ANP

De verkiezingen op Curaçao zijn verrassend gewonnen door de sociaal-democratische partij MAN van lijsttrekker Hensley Koeiman. De MFK van voormalig premier Gerrit Schotte is tweede geworden.

Peilingen gingen uit van een overwinning van Schotte. Het verschil met Koeiman is met 122 stemmen uiterst klein. De nummers een, twee en drie krijgen allemaal vier zetels in de nieuwe Staten van Curaçao. Wel ligt het initiatief voor de formatie van een nieuw kabinet bij de MAN van Koeiman.

De huidige regering van premier Ben Whiteman is afgestraft. Whitemans partij Pueblo Soberano, die de vorige verkiezingen nog had gewonnen, is drie van de vijf zetels kwijt.

'Uitzonderlijke campagne'

Correspondent Dick Drayer zegt dat de kiezer de sociaal-democraten het voordeel van de twijfel hebben gegeven ten opzichte van Schotte, die volgens hem een uitzonderlijke campagne voerde. "Hij ging een half jaar van deur tot deur en schrijft problemen van mensen op. Men ziet hem als de man die problemen van mensen oplost."

Schotte werd wel achtervolgd door een veroordeling tot drie jaar cel voor omkoping en witwassen, in maart van dit jaar. Omdat de zaak in hoger beroep nog loopt, kon de oud-premier 'gewoon' meedoen aan de verkiezingen.

De verkiezingen op Curaçao stonden gepland voor vorige week, maar werden uitgesteld vanwege de orkaan Matthew.

STER Reclame