AFP

De Amerikaanse regering heeft zich in opvallend felle bewoordingen uitgelaten over een plan van Israël om honderden huizen te bouwen in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Woordvoerders van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat Israël met de plannen het streven naar vrede en een Palestijnse staat ondermijnt.

Volgens het ministerie leidt het plan alleen maar tot veroordelingen door de internationale gemeenschap. Een woordvoerder wees erop dat sinds 1987 elke Amerikaanse regering Israëlische plannen voor uitbreiding van de nederzettingen heeft afgewezen en veroordeeld. "Als Israël op deze weg doorgaat, ontstaat een land dat constant gebieden bezet houdt." Dat houdt volgens de VS een fundamenteel gevaar in voor de toekomst van Israël als een democratische staat.

De woordvoerder noemde het ook "zeer verontrustend" dat Israël juist nu met de bouwplannen naar buiten komt. Hij verwees naar het akkoord over militaire hulp aan Israël, dat vorige maand werd gesloten en waarmee bijna 40 miljard dollar is gemoeid. Ook zou het "ontmoedigend" zijn dat het plan een week na de dood van oud-president Shimon Peres is gepresenteerd. Die werd door wereldleiders herdacht als staatsman die streed voor vrede.

Onduidelijkheid

Het Witte Huis zegt ook dat de Israëlische regering na de bekendmaking van het nederzettingenplan mededelingen heeft gedaan die in strijd zijn met het oorspronkelijke plan. Die onduidelijkheid is ook een reden van zorg, zei een woordvoerder. 

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er slechts plannen bestaan voor de bouw van 98 huizen in een al bestaande nederzetting. De nederzettingen zijn volgens het ministerie geen obstakel voor vrede, maar wel "de aanhoudende Palestijnse afwijzing van een Joodse staat".

STER reclame