Jeanne Calment werd 122 is is daarmee de oudste persoon ooit AFP

De maximale leeftijd van een mens is waarschijnlijk 115 jaar, schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Nature. Volgens hun analyse is het mogelijk om 125 te worden, maar die kans is erg klein: als er 10.000 aardes zouden zijn, zou er ieder jaar maar op eentje daarvan iemand 125 jaar worden.

Het team wetenschappers uit New York keek naar data van de Human Mortality Database en het aantal mensen dat overleed op een leeftijd van 110 jaar of ouder in Frankrijk, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Hun aantal groeit ieder jaar.

Een van de onderzoekers zegt tegen de BBC dat er een duidelijke grens is bij 105. "Boven die leeftijd zie je het aantal mensen dat ouder wordt afnemen. Dat is een teken dat we het maximum qua leeftijd aan het bereiken zijn."

Jeanne werd 122

Sinds de negentiende eeuw neemt de gemiddelde leeftijd structureel toe, onder meer door de komst van vaccins, betere omstandigheden tijdens geboortes en de ontwikkeling van medicijnen.

De oudste persoon die op aarde heeft geleefd, is de Franse Jeanne Calment. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Ze werd geboren toen de Eiffeltoren nog moest worden gebouwd en ontmoette Vincent van Gogh toen hij in Frankrijk woonde.

Er zijn mensen geweest die beweerden ouder dan 122 te zijn, maar zij hadden geen geldig geboortebewijs.

STER reclame