Palestijnse vrouwen die het schip met activisten steunen
NOS NieuwsAangepast

Israël onderschept activistenschip op weg naar Gaza

De Israëlische marine heeft een schip met pro-Palestijnse activisten tegengehouden. Het schip probeerde de zeeblokkade bij de Gazastrook te doorbreken. Israëlische schepen begeleiden het schip naar de haven van Ashdod.

Het gaat om een schip van de Freedom Flotilla Coalition met dertien vrouwelijke activisten aan boord, onder wie de 72-jarige Noord-Ierse vredesactiviste Mairead Maguire, die in 1976 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Het schip, dat Zaytouna heet, naderde de kust van Gaza toen het werd tegengehouden.

Aanvankelijk werd gemeld dat het schip onder Nederlandse vlag vaart, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt dat tegen. Wel beschikt het jacht over een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP), afgegeven door de Nederlandse Watersportbond. Zo’n certificaat heeft geen officiële status en er vloeien dus ook geen rechten en plichten uit voort voor de Nederlandse overheid, zegt het ministerie.

Israël stelde in 2007 een zeeblokkade in, nadat Hamas de macht had gegrepen in de Gazastrook. Schepen mogen niet zonder toestemming van of naar de Gazastrook varen, om te voorkomen dat Hamas op die manier wapens invoert.

De vrouwen waren op 14 september vertrokken uit Barcelona om de blokkade van Gaza te doorbreken. Palestijnen uit de Gazastrook hadden zich bij de kust verzameld om het schip te verwelkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl