NOS NieuwsAangepast

VVD wil hogere straf voor illegaal islamitisch huwelijk

Regeringspartij VVD wil dat er harder wordt opgetreden tegen imams die islamitische huwelijken sluiten zonder dat het echtpaar eerst voor de wet is getrouwd. Dat is illegaal en leidt tot vrouwenonderdrukking, zegt Kamerlid Van Wijngaarden in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.

Hij heeft een initiatiefnota geschreven, waarin hij zijn afschuw uitspreekt over dit soort 'shariahuwelijken'. Het is voor vrouwen heel moeilijk om in zo'n huwelijk te scheiden.

De wet schrijft voor dat koppels eerst een burgerlijk huwelijk moeten sluiten, voordat ze een religieus huwelijk aan kunnen gaan. De gemeente controleert dan of beide partners wel meerderjarig zijn en of er geen sprake is van huwelijksdwang.

Ze komen ermee weg

Volgens de VVD wordt die wet veel te weinig gehandhaafd. Via internet zijn imams te vinden die er geen probleem mee hebben om mensen te huwen die niet op het gemeentehuis langs zijn geweest. En ze komen ermee weg.

Daarom moeten de straffen flink omhoog: een maximale boete van ruim 20.000 euro en bij herhaling een celstraf van zeven maanden. Ook de getuigen en de huwelijkspartners moeten strafbaar worden, behalve als blijkt dat er sprake is van dwang.

Van Wijngaarden gaat zijn nota aanbieden aan minister Van der Steur. Volgens hem gaat het niet om een anti-islamvoorstel. "Het is vooral pro-vrouw. Hun rechten, waar hier hard voor geknokt is, worden in dit soort huwelijken weggenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl