NOS NieuwsAangepast

Desktop-versie Spotify opent uit zichzelf reclame in webbrowser

De gratis desktop-versie van Spotify op Windows en Mac opent uit zichzelf online advertenties die mogelijk kwaadaardige software bevatten. Dat melden diverse Spotify-gebruikers op het forum van de muziekdienst; in de discussie staan al bijna 200 berichten. Spotify zegt tegen gebruikers de zaak te onderzoeken.

Malware kan door internetcriminelen worden gebruikt om mee te kijken met de gebruiker om bijvoorbeeld bankgegevens te stelen.

Spotify laat in een reactie aan de NOS weten dat het gaat om een "geïsoleerd probleem met een advertentie". De desbetreffende reclame is er uitgehaald. Hoe het heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

Filmpje

In een filmpje, dat is gedeeld door techsite Tweakers, is te zien hoe Spotify tijdens het afspelen van muziek opeens een webbrowser opent, in dit geval Google Chrome. Vervolgens verschijnt er een website waar je wordt aangemoedigd om je in te schrijven om snel geld te verdienen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens de uploader van het filmpje doet het probleem zich voor bij de nieuwste versie van Spotify (versienummer 1.0.38.171.g5e1cd7b2). De advertenties zouden ongeveer elke tien minuten worden geopend.

Impact onduidelijk

Hoe groot de impact van het probleem is, is nog niet duidelijk. Alleen de gratis versie van Spotify bevat advertenties, de betalende gebruikers hebben nergens last van. Zo'n 60 miljoen mensen maken gratis gebruik van de muziekdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl