ANP
NOS Nieuws

Kamp eist maatregelen tegen datalekken in energiesector

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat de energiesector zo snel mogelijk maatregelen neemt om datalekken zoals die van vorige maand in de toekomst te voorkomen. Dat schrijft hij in brief aan de Tweede Kamer.

In september werd bekend dat de energiegegevens van twee miljoen Nederlandse huishoudens waren gestolen, vermoedelijk door een oud-medewerker van een energiemaatschappij. Het ging hierbij om details van de energiecontracten.

De informatie stond in een centrale database. Energiemaatschappijen kunnen die raadplegen om gegevens op te vragen van klanten, bijvoorbeeld om een contract over te zetten.

Ernstig incident

"Ik vind het ernstig dat er een incident van een dergelijke aard en omvang is geweest", schrijft de minister. Hij stelt dat consumenten erop moeten kunnen vertrouwen dat dergelijke bedrijven op een zorgvuldige manier omgaan met de data.

Kamp wil dat er op de "kortst mogelijke termijn" maatregelen komen om dit soort incidenten in het vervolg te voorkomen.

Ook wijst Kamp erop dat de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens al onderzoeken hebben lopen naar de manier waarop de persoonsgegevens in de database worden beheerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl