Het water van de Oosterschelde stroomt door de stormvloedkering
NOS NieuwsAangepast

'Oosterschelde ligt door stormvloedkering op intensive care'

De Oosterscheldekering is vandaag 30 jaar in gebruik. De 9 kilometer lange waterkering, aangelegd om onze voeten droog te houden, is het bekendste onderdeel van de Deltawerken.

Op 4 oktober 1986 opende (of eigenlijk sloot) toenmalig koningin Beatrix de stormvloedkering met de woorden: "De stormvloedkering is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid. Zeeland is veilig."

Schijnveiligheid

Maar dat is onzin, zegt Paul de Schipper, journalist en auteur van het boek De slag om de Oosterschelde. Hij is een van de tegenstanders van de Oosterscheldekering en heeft kritiek op de manier waarop Zeeland wordt beschermd.

Volgens De Schipper heeft de stormvloedkering het ecosysteem verpest en een soort schijnveiligheid gecreëerd. "Zeeland en Nederland zijn nooit veilig. In de afgelopen duizend jaar hebben we honderd overstromingen gehad. Ik weet zeker dat er meer zullen volgen en daar verandert de stormvloedkering niets aan."

Oosterscheldekering is jarig

De Schipper groeide op in Yerseke. Hij zag tijdens zijn jeugd de Oosterschelde naar eigen zeggen "doodgaan". En dat komt allemaal door die "stormvloekkering", zoals hij de waterkering noemt.

Tijdens zijn jeugd was de Oosterschelde nog open, waardoor de zeearm onder invloed stond van het getij. Maar door de aanleg van de kering werden de instroom van zout water en de getijden aan banden gelegd. De Schipper zag de natuur voor zijn ogen veranderen. "Overal lagen dode krabben en gescheurd slik. Ik was bang dat het hele ecosysteem kapotging."

De Oosterscheldekering was bedoeld om het ecosysteem te redden, maar maakt het kapot.

Paul de Schipper

De Schipper zegt dat de Oosterschelde door de komst van de waterkering op de intensive care ligt. "De kering moet gedotterd worden, de geulen slibben dicht. De Oosterscheldekering was bedoeld om het ecosysteem te redden, maar maakt het kapot."

Icoon

Joost Stronkhorst, lector building-with-nature aan HZ (voorheen Hogeschool Zeeland) roemt de Oosterscheldekering juist. Hij noemt hem bij Omroep Zeeland een icoon van robuuste kustveiligheid.

Toch denkt Stronkhorst dat de stormvloedkering anno 2016 niet zou zijn gebouwd. Dat komt door het andere inzicht dat we nu hebben over klimaatverandering en zeespiegelstijging, zegt hij.

"Houd de oevers intact", zegt Stronkhorst, over de huidige visie. "Versterk de dijken en vooroevers en dan kun je waarschijnlijk hetzelfde bereiken: het versterken van kustveiligheid met behoud van de natuurwaarden."

Het 30-jarig jubileum van de Oosterscheldekering wordt vandaag gevierd met een bijeenkomst op Neeltje Jans.

Terugblik: bouw van de Oosterscheldekering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl