Hekken helpen, maar ook geurzuilen houden dieren weg bij het spoor

ANP

De nieuwe technieken die spoorbeheerder ProRail inzet om dieren weg te houden bij het spoor, werpen hun vruchten af. Er zijn minder aanrijdingen en ze leiden ook tot minder andere incidenten, meldt ProRail op Dierendag. 

Het spoor doorkruist steden, weilanden en natuurgebieden. Als dieren op of dicht bij het spoor komen, moeten treinen langzamer rijden of zelfs stoppen. Dieren kunnen ook tot ongelukken leiden. Om dat tegen te gaan, is ProRail met een nieuwe aanpak begonnen. 

Naast de al gebruikelijke barrières als hekken, houtwallen en sloten, zet de spoorbeheerder sinds kort ook geurzuilen, lichtsignalen en zwanenlinten in. "In plaats van dieren te blokkeren met een hek, manipuleren we ze in hun gedrag."

Win-winsituatie

Geurzuilen met de stof tupoleum verspreiden een soort brandlucht die dieren afschrikt. De zwanenlinten zijn palen met linten die vanuit de lucht een duidelijke barrière vormen. Die voorkomen dat vogels wegvliegen in de richting van de rails en botsen met bovenleidingen.

Volgens ProRail blijken deze methoden succesvol. De spoorbeheerder spreekt van een win-winsituatie. "Dieren hebben een aangenamer leefgebied en treinen kunnen gewoon rijden."

STER Reclame