Onderwijs in gebarentaal
NOS NieuwsAangepast

PvdA en CU zoeken erkenning doventaal, rest Kamer is zover nog niet

De Nederlandse gebarentaal moet erkend worden als officiële taal. Dit staat in een wetsvoorstel van de regeringspartij PvdA en de oppositiepartij ChristenUnie dat vandaag is ingediend. De partijen willen onder andere een gebarentolk bij de wekelijkse persconferentie van de premier. Ook moeten doven meer zeggenschap krijgen over hun eigen taal.

In de Tweede Kamer is op dit moment nog geen meerderheid voor het voorstel. Coalitiepartner VVD buigt zich binnenkort over het plan. Zonder de VVD zijn er nog minstens drie oppositiepartijen nodig. GroenLinks steunt het voorstel. D66, CDA en de SP staan positief tegenover het plan, maar zitten ook met vragen. SP-Kamerlid Van Dijk vraagt zich af of er niet al voldoende voorzieningen voor slechthorenden zijn.

Emotionele kwestie

Gebarentaal is een eigen taal met eigen regels en grammatica. Voor veel doven is gebarentaal hun moedertaal. Volgens initiatiefnemer PvdA-Kamerlid Van Laar is het lezen van ondertiteling bij een persconferentie of het opzoeken van informatie voor veel doven een lastige opgave.

De erkenning van de gebarentaal is te vergelijken met de officiële erkenning van de Friese taal.

Voorzieningen

In veel landen is gebarentaal al wettelijk erkend. In Nederland is dit nog niet gebeurd, omdat er al veel voorzieningen zijn voor doven en slechthorenden. Van Laar erkent dit, maar wil dat doven ook over hun taal meer zeggenschap krijgen. Het Kamerlid zegt dat veel besluiten over gebruik van gebarentaal genomen worden door mensen die niet doof zijn en daarom niet altijd weten waar doven behoefte aan hebben. Er moet een adviescommissie komen, waarin ook doven zitten.

Niet toegankelijk

Het Dovenschap is blij met het initiatiefvoorstel. Een vertegenwoordiger van de Nederlandse dovengemeenschap, wijst erop dat veel informatie van de overheid nu niet toegankelijk is voor doven.

"Door hun taal te erkennen en de positie van doven te versterken, kunnen zij volwaardig meedoen in de samenleving", zegt ook mede-initiatiefnemer en ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl