Sarina Wiegman is ook assistent-bondscoach bij het Nederlands vrouwenelftal ANP

Primeur in Nederlands voetbal: een vrouw op de bank

time icon Aangepast

Voetbaltrainer Sarina Wiegman zorgt voor een primeur in Nederland. Ze is de eerste vrouwelijke coach die aan de slag gaat bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie). Vanavond maakt de oud-international haar debuut als assistent-coach op de bank bij Jong Sparta, dat speelt tegen Jong FC Twente. 

"Dat is wel heel bijzonder", reageert Wiegman op haar aanstelling. Aanpassingsproblemen verwacht ze niet: "Ik ken de werkwijze van Sparta, want daar heb ik vorig jaar stage gelopen. Ik ken bovendien veel spelers."

Ambitie

Wiegman rondde vorig jaar de cursus Coach Betaald Voetbal af en is verder werkzaam als assistent-bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal. Bij Jong Sparta, dat vijftiende staat in de tweede divisie, is ze in elk geval tot het einde van dit kalenderjaar de vervanger van de zieke Leen van Steensel. Ole Tobiasen is de hoofdcoach van Jong Sparta.

Wiegman kijkt uit naar haar nieuwe rol, al betekent dat niet dat ze op korte termijn een vaste aanstelling bij een BVO ambieert. 

"Bij het Nederlands vrouwenelftal voel ik me gelukkig. En het EK is volgend jaar in eigen land. Mijn ambitie ligt nu dus wel bij de KNVB. Maar ik werk graag met topvoetbal, dus dan zou mannenvoetbal ook een optie zijn."

STER Reclame