ANP
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Chemelot loost opnieuw omstreden stof in de Maas

Het Limburgse waterbedrijf WML wil dat er snel normen komen voor het lozen van stoffen op de Maas. Aanleiding is de lozing van melamine door afvalbedrijf Sitech vanaf het chemisch industrieterrein Chemelot.

WML is de onverwachte lozingen in de Maas beu. Vorig jaar waren er veel problemen met de stof pyrazool. "Je schrikt je weer rot als er weer een stof opduikt waarvan je moet zien te achterhalen wat het is en waar die vandaan komt", aldus een woordvoerder van WML tegen 1Limburg.

Door de pyrazool-lozing was Maaswater tijdelijk ongeschikt om drinkwater te maken. Met de recente lozing van melamine bleek dat na onderzoek wel nog te kunnen. De melamine werd voor de zomer gevonden. Het wordt onder meer gebruikt in het maken van kunststoffen.

Niets fout gedaan

Het bedrijf Sitech vindt dat het niets fout heeft gedaan, omdat in de vergunning wel staat dat melamine geloosd mag worden, maar niet hoeveel. WML eist nu dus dat er toch afspraken over worden gemaakt.

"Je weet welke stoffen waarschijnlijk geloosd kunnen worden in de Maas. Maak voor die stoffen nou harde normen, dan weet iedereen waar hij aan toe is", zegt een woordvoerder van WML. Het ministerie van Milieu werkt nu aan een norm voor melamine. Het waterschap wil dat voor meer stoffen zo'n norm wordt bepaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl