Moordverdachten Juan Cuenca (tweede van links) en Constantin Stan (tweede van rechts) in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachte moord op Visser en Severein houdt onschuld vol

De hoofdverdachte van de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein houdt vol dat hij niet schuldig is. In de rechtszaal erkende Juan Cuenca wel dat hij medeverdachte Valentin Ion wilde betalen om het stel te laten vermoorden. Volgens Cuenca is dat plan echter nooit uitgevoerd.

Tijdens het verhoor door de officier van justitie wees Cuenca een andere moordenaar aan. Volgens Cuenca is deze Danko lid van de Russische maffia, met wie Severein ook een afspraak zou hebben gehad.

Opgehaald van vliegveld

"Lodewijk vroeg me om Danko op het vliegveld van Valencia op te halen. Dat heb ik gedaan", zegt Cuenca. Op camerabeelden van het vliegveld op die avond van 13 mei 2013 heeft de recherche Cuenca en Danko echter niet gevonden. Ook staat de naam van de Rus niet op passagierslijsten.

Cuenca was de manager van de volleybalclub in Murcia waar Ingrid Visser tussen 2009 en 2011 speelde. De club zou haar nog 240.000 euro aan salaris schuldig zijn geweest. Vissers partner Severein probeerde dat geld terug te krijgen door zaken te doen met Cuenca. Ze richtten samen een bv op in Gibraltar, maar die kwam nooit werkelijk van de grond.

Op 13 mei maakten Visser en Severein een afspraak met Cuenca om over die zaken te praten. Dat gebeurde in een afgelegen vakantiehuis. Volgens Cuenca waren daarbij drie anderen aanwezig: medeverdachten Ion, Stan en Danko.

Pistool getrokken

Tijdens een discussie zou Severein een pistool hebben getrokken, dat daarna uit zijn handen werd geslagen. Toen Ingrid Visser een onverwachte beweging maakte, sloeg Danko haar met een asbak in het gezicht. Vanaf dat moment liep alles volledig uit de hand, zegt Cuenca. Danko vermoordde het stel door ze met stompe voorwerpen op het hoofd te slaan.

De officier van justitie betrapte Cuenca op verschillende tegenstrijdigheden. Sommige beweringen waren anders dan verklaringen die hij eerder tegenover de onderzoeksrechter heeft afgelegd.

Het Openbaar Ministerie probeert te bewijzen dat Visser en Severein niet per ongeluk zijn gedood, maar dat het moord met voorbedachten rade was. Zo werd het vakantiehuis vooraf gehuurd. Ook kochten de verdachten vooraf de bijl, zaag, gebluste kalk en vuilniszakken om de lichamen te laten verdwijnen.

Sms'jes

Later vandaag komen medeverdachten Ion en Stan aan het woord. Kort na de moord stuurden zij sms’jes naar Cuenca waarin ze hem om het geld vroegen voor de geklaarde klus. De drie werden bijna twee weken na de verdwijning van Visser en Severein gearresteerd.

Vorige week begon de rechtszaak tegen de drie verdachten. Op de eerste procesdag zijn 9 juryleden geselecteerd. Die oordelen waarschijnlijk eind oktober of begin november of de drie verdachten schuldig zijn of niet. De rechter bepaalt daarna welke straf ze eventueel krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl