NOS NieuwsAangepast

App gaat plastic rijbewijs vervangen

Automobilisten krijgen hun rijbewijs over een paar jaar op hun smartphone. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) verwacht dat de techniek over een paar jaar veilig genoeg is.

Volgens Bas van den Berg, Unitmanager Rijbewijzen bij de RDW wordt het mobiele rijbewijs straks vergelijkbaar met reguliere apps. "Je downloadt een app uit de store en de gegevens van het rijbewijs worden dan op een veilige manier opgeslagen."

Techniek is al ver

In de praktijk zullen er straks twee apps zijn. Eén voor de houder van het rijbewijs en één om de gegevens uit te lezen zodat bijvoorbeeld de politie het rijbewijs kan controleren.

Veiligheid is daarbij het belangrijkste. "Honderd procent garanties tegen hacken heb je nooit, maar de techniek is inmiddels wel zover dat gegevens veilig kunnen worden opgeslagen", zegt Van den Berg.

Op dit moment moet het rijbewijs nog eens in de tien jaar worden verlengd. Hoe dat straks met het mobiele rijbewijs gaat, is nog onduidelijk." Volgens Van den Berg moet daar nog naar gekeken worden. "Het is voor de overheid natuurlijk wel van belang om een keer in de zoveel tijd te controleren of de burger nog steeds is wie die zegt dat hij is."

Papieren rijbewijs

Sinds zaterdag is het papieren rijbewijs niet meer geldig. Op de papieren versie ontbreken enkele echtheidskenmerken die wel op het plastic rijbewijs zitten.

Volgens De Telegraaf hebben zo'n 300.000 mensen het papieren document nog niet ingeleverd. Wanneer ze toch gaan rijden, riskeren ze een boete van 90 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl