NOS NieuwsAangepast

'We waren echt de sigaar, want alles stond op die computer'

Een nep-factuur van een bedrijf waar je klant bent of een mailtje van de bank met de vraag om in te loggen. Uit een rapport van TSN in opdracht van de campagne Alert Online blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden er niet in zou trappen, maar de praktijk is toch anders.

Zo'n 70 procent van de mensen is zelf slachtoffer of kent iemand die slachtoffer is geworden van phishing. Een vrouw die anoniem wil blijven vertelt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat het haar ook overkwam. "Terwijl ik altijd heel erg alert ben op dit soort zaken."

In eerste instantie leek er niks aan de hand.

Slachtoffer van een phishing-mail

De vrouw heeft samen met haar man twee bedrijven en doet de administratie daarvan. "De telefoonrekening kreeg mijn man altijd binnen, maar dat was heel erg onhandig omdat ik ze betaal." Ze had hem daarom gevraagd de rekening op haar e-mailadres te laten zetten.

"Toen mijn man in het buitenland zat, kreeg ik ineens een telefoonfactuur binnen. Ik dacht: 'hij heeft het eindelijk overgezet'." De e-mail zag er volgens de vrouw op het eerste oog echt uit en daarom opende ze de bijlage om de factuur te bekijken. Ze vond dat die er gek uitzag en sloot het bestand weer. "In eerste instantie leek er niks aan de hand, maar toen ik daarna wat anders ging doen, kreeg ik door dat er iets mis was."

Gegevens versleuteld

Ze probeerde andere bestanden op haar computer te openen, maar dat lukte niet. "Hierop belde ik mijn ICT'er en die zei dat ik als de bliksem alle stekkers van onze server eruit moest trekken. Daarna kreeg ik te horen dat ik gehackt was."

Alle bedrijfsgegevens waren versleuteld en niet meer te openen. "We waren echt de sigaar, want alles stond op die computer." Op haar PC was een bestandje geplaatst waarin stond dat ze twee bitcoins moest betalen om alles weer terug te krijgen. "Die waren destijds zo'n 500 euro per stuk, dus dit heeft me 1000 euro gekost."

Het is nog maar de vraag of de hackers na betaling ook alle gegevens weer toegankelijk maken. "Dat was wel even spannend, maar gelukkig gebeurde het. Ik was enorm opgelucht. Ook boos, want het is toch een inbraak, maar vooral opgelucht."

Ondanks alle ellende heeft de vrouw uiteindelijk geen aangifte gedaan. "Daar heb ik achteraf een beetje spijt van, maar ik dacht op dat moment dat ze er niks mee konden. Ik vroeg me af of de politie überhaupt wel zou weten waar ik het over heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl