NOS Nieuws

'Mensen maken zich te weinig zorgen over digitale veiligheid'

Mensen zijn niet alert genoeg op hun digitale veiligheid. Om het bewustzijn te verhogen, begint de overheid de campagne Alert Online.

Uit een rapport van TSN in opdracht van de campagne blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden de kans klein acht dat ze in een phishing-mail trapt. In de praktijk is 70 procent van de mensen zelf slachtoffer of kent hij of zij iemand in de omgeving die slachtoffer is geworden van phishing.

Dat geldt ook voor virussen: de helft maakt zich er geen zorgen over, maar 40 procent werd slachtoffer van een virus of kent iemand die dat werd.

Ransomware

Wel weten inmiddels meer mensen wat ransomware is: vorig jaar had 65 procent van de ondervraagden nog nooit van deze term gehoord, maar inmiddels is dat 53 procent. Ransomware is een virus dat computerbestanden ontoegankelijk maakt. Slachtoffers moeten eerst geld betalen, willen ze weer bij hun bestanden kunnen komen.

Tegelijkertijd nemen weinig mensen maatregelen om zichzelf tegen ransomware te beschermen. De helft van de ondervraagden voert geen automatische updates uit en maakt geen back-ups van bestanden. Dat is juist belangrijk om ransomware te voorkomen: met automatische updates worden beveiligingsgaten in software gedicht; wie back-ups maakt, heeft nog een veilige kopie als bestanden door ransomware worden 'gegijzeld'.

Onder meer KPN en Google hebben zich bij de campagne aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl