Duizenden kinderen zitten onnodig thuis
Duizenden kinderen zitten volstrekt onnodig thuis, omdat sommige scholen en gemeenten te weinig moeite doen om een passende onderwijsplek voor hen te vinden. Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert trekt die conclusie na een onderzoek op verzoek van de regering.
Dullaert is 'aanjager' van het Thuiszitterspact, waarin afspraken zijn gemaakt om de naar schatting 10.000 thuiszittende kinderen te helpen. Hij trof naar eigen zeggen een schizofrene situatie aan. In sommige regio's is het aantal thuiszitters met de helft afgenomen, terwijl het op andere plekken minder goed gaat. "Dat vind ik onverteerbaar", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Aanzuigende werking
Een van de knelpunten is de slechte samenwerking tussen gemeenten, scholen en jeugdzorg in sommige regio's. Vaak gaat het over geld. "Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het zorgbudget, scholen voor het onderwijsbudget", zei Dullaert. "Dan zie je dat er vaak enorm wordt gesteggeld. Wie betaalt voor dit kind met deze specifieke onderwijsbehoefte?"
Een ander probleem is de angst van scholen voor een aanzuigende werking. Als een kind goed wordt geholpen, is de school bang dat andere ouders hun kind met een zorgbehoefte ook op die school willen hebben. Scholen zeggen dan vaak dat ze vol zijn. "Eigenlijk ontduikt zo'n school dan de zorgplicht", aldus Dullaert. "Je moet zo'n kind een plek bieden."
Vrijstelling
Wat ook een punt van zorg is, is de toename van het aantal vrijstellingen in de afgelopen jaren, tot zo'n 5000 vorig jaar. Kinderen die psychisch of lichamelijk niet in staat zijn om naar school te gaan, kunnen zo'n vrijstelling krijgen. Deze kinderen zijn niet opgenomen in het cijfer van 10.000.
Als een kind moeilijk te plaatsen blijkt, worden die vrijstellingen wel erg makkelijk afgegeven, vinden critici. Dullaert beaamt in de Volkskrant dat er leerplichtambtenaren zijn die de vrijstelling "wel erg los in de zak hebben".