NOS NieuwsAangepast

'Navigatiesysteem politie werkt niet goed'

Agenten hebben geregeld last van fouten in het nieuwe navigatiesysteem in politieauto's en daardoor gaat kostbare tijd verloren, bevestigt de Politievakbond ANPV de berichtgeving in het AD. Het apparaat geeft onder meer onlogische routes aan en de schermen lopen soms vast.

In 2015 werd er in politieauto's een nieuw systeem geplaatst. De ANPV ontving daarover de afgelopen maanden meer dan 200 klachten. Voor het eind van het jaar zit het systeem in 2000 wagens, maar de vakbond wil eerst dat een aantal grote gebreken met spoed wordt opgelost.

120 kilometer per uur

De grootste klacht is dat de navigatiemodus automatisch uitschakelt als volgens het systeem de bestemming is bereikt. Een agent die per ongeluk te ver doorrijdt, ziet het adres waar bijvoorbeeld net een overval is gepleegd niet meer op zijn scherm.

Agenten moeten van het navigatiesysteem soms ook door drukke straten heen. "De navigatie gaat ervan uit dat de politie geen snelheidslimiet kent. Dus is de kortste route de snelste route", zegt een agent van de Rotterdamse politie tegen de krant. "Maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo. Je kunt in een woonwijk geen 120 kilometer per uur rijden."

Kwetsbaar

Er zijn ook problemen met de koppeling tussen de meldkamer en het systeem. Vooral na de wisseling van een dienst is een politieauto soms urenlang niet verbonden met de meldkamer, waardoor er al die tijd geen adressen kunnen worden doorgestuurd.

Ook de kwaliteit van het materiaal laat te wensen over. De toetsen op de toetsenborden breken erg makkelijk af.

En als er een storing is in het systeem duurt het vaak lang voordat het probleem is opgelost. "Bij mijn laatste dienst heb ik twee keer van voertuig moeten wisselen. Bij het derde politiebusje werkte het systeem pas. Er staan dan dus auto's onnodig stil, omdat de apparatuur niet werkt", zegt een Rotterdamse agent in de krant.

Reanimatie

Het is niet bekend of de slecht werkende apparatuur al voor gevaarlijke situaties heeft gezorgd. Volgens de politieman is het wel een keer gebeurd dat collega's niet op het juiste adres terechtkwamen toen ze op weg waren naar iemand die gereanimeerd moest worden. Maar de ambulance was toen "gelukkig" al ter plaatse.

De problemen zijn bekend bij de korpsleiding van de Nationale Politie. Volgens de ANPV heeft de korpsleiding ook toegezegd dat er een onderzoek wordt ingesteld.

In augustus werd bekend dat de politie af wilde van alle dienstwagens met een automatisch remsysteem. Vanuit heel Nederland zouden er klachten over zijn van agenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl