Tafel Studio Voetbal 2 oktober
NOS VoetbalAangepast

'Het boek Van Persie in Oranje is dicht'

Anderhalf uur voor de uitzending van Studio Voetbal verstuurde de KNVB het persbericht met de nieuwe namen in de selectie van het Nederlands Elftal. Siem de Jong en Memphis Depay vervangen Luuk de Jong en Steven Berghuis. Voer voor discussie aan tafel.

"Volkomen onlogisch op het eerste gezicht", aldus Arno Vermeulen. "Dus heb ik met Danny Blind gebeld. Hij ziet Luuk de Jong als pinchhitter en wilde daarom eerst Leroy Fer als vervanger. Die heeft een virusinfectie en is niet beschikbaar. Daarom heeft hij zijn broer genomen als derde spits. Depay lijkt ook merkwaardig, maar alle andere vleugelspelers zijn geblesseerd, ziek, zwak of misselijk."

'Memphis merkwaardig, maar kom maar met betere'

Pierre van Hooijdonk begrijpt het oproepen van Siem de Jong en Depay wel, ondanks het feit dat De Jong dit seizoen nog maar 176 minuten in actie is gekomen en Depay pas 94 minuten speeltijd heeft gekregen. "Dat is niet merkwaardig. De tijd dat al onze spelers altijd speelden bij topclubs is voorbij. Je moet wel putten uit die spelers, want het verschil met spelers van Vitesse of FC Utrecht is te groot."

'Tenzij de cholera of de pest uitbreekt'

Van Persie is eveneens zo'n speler die maar weinig in actie komt. Bij Fenerbahçe kwam hij dit seizoen pas 276 minuten in actie, meer dan De Jong en Depay, maar evengoed heel weinig. Zondagavond scoorde hij als invaller tegen Osmanlispor. "Is een selectie gerechtvaardigd?", vraagt Van Hooijdonk zich af. "Ik heb het afgelopen jaar niks gezien waaruit blijkt dat de bondscoach het verkeerd heeft gezien."

Blind liet het afgelopen jaar regelmatig weten dat Van Persie voor hem nog steeds een optie is, maar volgens Vermeulen is nu gebleken dat die kans verkeken is. "Dat boek is dicht. Blind ziet hem niet als pinchhitter, maar alleen als eerste spits. Ik durf er een kratje wijn op te zetten dat Van Persie nooit meer voor Oranje speelt. Hij selecteert hem nu echt niet meer. Tenzij de cholera of de pest uitbreekt."

'Kratje wijn dat Van Persie nooit meer voor Oranje speelt'

Co Adriaanse snapt niet dat Jens Toornstra geen oproep heeft gekregen van Blind. De Feyenoorder speelt wekelijks en kan op meerdere posities goed uit de voeten. "Hij scoort altijd een 6 of een 7", aldus de oud-coach.

'Het zou kunnen gebeuren met Feyenoord'

Toornstra is een van de aanjagers van het succes van Feyenoord, met acht zeges in acht wedstrijden de trotse koploper in de eredivisie. Aan tafel zit Regi Blinker, die in 1993 nog kampioen werd met Feyenoord. "Het elftal staat goed en het zou weleens kunnen gebeuren", zegt Blinker over een mogelijke titel. "Maar ik wil het enthousiasme wat temperen."

Van Hooijdonk deelt de mening van Blinker. "Ik ben voorzichtig. Vlak spel is voorlopig goed genoeg voor acht overwinningen, maar ik zie weinig pieken in het spel."

'Het zou weleens kunnen gebeuren met Feyenoord'

Adriaanse: "Supporters kan je niet temperen. Het gevaar is dat er gemakzucht komt in de spelersgroep en de trainersstaf. Feyenoord moet keihard blijven werken. Zoveel individuele klasse hebben ze niet."

Blinker ziet parallellen met het kampioensteam van 1993. "Wij speelden ook vanuit een goede verdediging en hadden veel spelers die konden scoren. Wij hadden ook enkele karakteristieke voetballers. Karikaturen bijna. Met Gaston Taument en ik met die lange haren. John de Wolf, Uli van Gobbel. Tegen United zag ik Feyenoord echt zwoegen en gaan. Dat hadden wij ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl