De Filipijnse president Duterte tijdens zijn uitspraken over Hitler
NOS NieuwsAangepast

Duterte biedt een beetje zijn excuses aan voor Hitler-vergelijking

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft excuses aangeboden voor een opmerking over de holocaust. Afgelopen vrijdag vergeleek hij zichzelf met Hitler. Duterte zei toen: "Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben drie miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten".

In een speech vandaag verontschuldigde hij zich min of meer voor die uitspraak. Duterte: "Het was nooit mijn bedoeling om afbreuk te doen aan de nagedachtenis van de zes miljoen Joden die door de Duitsers zijn vermoord. Ik bied daarom mijn excuses aan de Joodse gemeenschap aan".

Wel voegde de president eraan toe dat hij niks verkeerds heeft gezegd. "Het was nooit mijn bedoeling, ik reageerde op de vergelijking door critici van mij met Hitler. Ik had het nadrukkelijk over de drie miljoen verslaafden die ik wil doden."

Hoerenzoon

Duterte werd in mei president, sindsdien voert hij een harde campagne tegen drugsverslaafden en -criminelen. De afgelopen maanden zijn 3500 mensen vermoord, vooral drugsgebruikers.

Uitspraken van Duterte zorgen vaker voor ophef. In september noemde hij de Amerikaanse president Obama een hoerenzoon omdat die kritiek had op de gang van zaken in de Filipijnen. Obama zegde vervolgens een officiële ontmoeting met zijn ambtsgenoot af. Daarna zei Duterte dat hij het allemaal niet zo kwaad bedoeld had.

2200 Duterte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl