NOS NieuwsAangepast

Evert-Jan Daniels wint Zilveren Camera

De Zilveren Camera voor beste persfoto van 2010 is gewonnen door de freelance-fotograaf Evert-Jan Daniels. Op de winnende foto zijn een breedlachende Geert Wilders, Mark Rutte en Maxime Verhagen te zien op het Binnenhof. Ze waren het net eens geworden over de vorming van een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

De prijs werd in het Fotomuseum in Den Haag uitgereikt door cultuurwethouder Marjolein de Jong. Volgens de jury is op de foto te zien "dat de partijleiders er zin in hebben". Ook hebben ze haast. "Haast die Daniels op het juiste moment vastlegde", zegt de jury.

Voor de prijs waren 42 werken genomineerd; achttien foto's en 24 series. Genomineerd waren ook drie werken van Pim Ras. Die won vorig jaar de Zilveren Camera met een foto van Karst Tates, die op Koninginnedag in 2009 met zijn auto op een mensenmassa inreed.

Vraagtekens

Nieuw dit jaar was de Nationale Portretprijs. Koos Breukel won deze prijs van 10.000 euro met een foto van een jongen die de jury beschreef als "prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close".

De prijs is uitgereikt in de categorieën binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, dagelijks nieuws, sport, kunst en entertainment, portretten, binnenland documentair en buitenland documentair.

Een tentoonstelling met alle genomineerde foto's is tot en met 27 februari te zien in het Fotomuseum in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl