Een agent van de dierenpolitie schrijft een bon
NOS NieuwsAangepast

Vijf jaar dierenpolitie leidde tot meer meldingen dierenleed

Het aantal meldingen over dierenleed is sinds de introductie van de dierenpolitie en meldpunt 144 fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In het boek Hoe lopen de hazen schetst de organisatie een beeld van vijf jaar dierenpolitie.

In 2012, het eerste volledige jaar van de dierenpolitie, waren er 46.000 meldingen. Een jaar later waren dat er al 64.000; een stijging van 38 procent. De jaren erna blijft het aantal meldingen schommelen rond de 65.000. Ook dit jaar lijkt dat aantal weer te worden gehaald.

Ook bij het Openbaar Ministerie is de stijging te merken. Tussen 2012 en 2014 werden 20 procent meer zaken over dierenleed behandeld. De meeste strafrechtelijk zaken worden afgedaan met een geldboete of taakstraf. Een op de drie zaken wordt geseponeerd.

PVV-plan

De dierenpolitie was een idee van de PVV en werd ingevoerd toen die partij de coalitie van VVD en CDA gedoogde. Na de val van het kabinet werd de fulltime dierenpolitie van 500 agenten afgeschaft, tot groot ongenoegen van initiatiefnemer Dion Graus. Wel bleven 180 speciaal opgeleide agenten zich fulltime bezig houden met dierenzaken. Meldpunt 144 bleef gewoon bestaan.

Volgens Beke is wel te merken dat er niet meer sprake is van een fulltime dierenpolitie. De aandacht voor dierenwelzijn verschilt nu sterk per regio. "Omdat de politie een onmisbare schakel vormt in het signaleren van dierenleed en het aanpakken daarvan, is het van belang dat de politie de kennis over dierenwelzijn kan onderhouden."

30 jaar Inspectiedienst

In het rapport van Bureau Beke wordt ook aandacht besteed aan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, die bestaat dit jaar dertig jaar. Volgens een inspecteur is het grootste verschil dat sinds 2008 strafrechtelijke vervolging mogelijk is. Dat maakt het aanpakken van misstanden haalbaar.

"We kunnen nu daadwerkelijk doorpakken als wij misstanden constateren. Als een eigenaar niet zorgt voor verbeteringen, kunnen wij die dwingend opleggen, zelfs op kosten van de eigenaar", zegt een woordvoerder van de inspectiedienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl