AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft mogelijk 18 jaar lang geen inkomstenbelasting betaald. Dat concludeert de Amerikaanse krant The New York Times na bestudering van Trumps gelekte belastingaangifte uit 1995.

De krant kreeg onlangs een kopie van de belastingpapieren in handen en heeft belastingexperts ernaar laten kijken. Die concluderen dat Trump in 1995 heeft aangegeven dat hij 916 miljoen dollar verlies leed door slechte financiële deals in het begin van de jaren 90.

Volgens de experts zijn de regels zo dat Trump in de 18 opvolgende jaren dat bedrag kon aftrekken van zijn belastingaangifte. Dat komt neer op een bedrag van 50 miljoen dollar per jaar waarover hij geen belasting heeft hoeven betalen.

De openbaring kan pijnlijk zijn voor Trump. Wettelijk gezien deed hij misschien niets verkeerd, maar tegenstanders zullen erop wijzen dat hij een sociale en morele verplichting heeft om zijn steentje bij te dragen. Trumps vicepresidentskandidaat Mike Pence onderstreepte bij de presentatie van zijn aangiften nog expliciet dat hij altijd belasting had betaald. 

Donald Trump wilde zelf niet reageren in de krant. Hij weigert zijn belastingaangifte bekend te maken, in tegenstelling tot andere presidentskandidaten in het verleden.

Het campagneteam van de Republikein heeft wel schriftelijk gereageerd. Ze ontkennen niet dat het document echt is, maar zeggen wel dat The New York Times de papieren illegaal in handen heeft gekregen en dat de krant een verlengstuk is van de campagne van Hillary Clinton.

Volgens de woordvoerder heeft Trump in de loop der jaren "honderden miljoenen" betaald in verschillende soorten belasting. Bovendien, voegt een woordvoerder eraan toe, heeft Trump "de plicht aan zijn bedrijf, zijn familie en zijn medewerkers om niet meer belasting te betalen dan wettelijk verplicht".

'Weggegooid geld'

In het eerste debat met Trump viel Clinton hem hard aan op zijn weigering om zijn aangiften openbaar te maken. "Je moet je toch afvragen waarom hij dat niet wil. Misschien is hij niet zo rijk als hij claimt te zijn, of niet zo liefdadig", zei ze. "Misschien wil hij het Amerikaanse volk niet laten weten dat hij geen federale belastingen heeft betaald. Niet voor het leger, niet voor veteranen, niet voor onderwijs of volksgezondheid."

In het debat wierp Trump Clinton tegen dat het "slim" zou zijn geweest als hij niks zou hebben betaald. "Het zou weggegooid geld zijn geweest", vanwege het slechte beleid van Obama.

'Ik geef mijn belastingaangifte vrij als zij haar 33.000 e-mails vrijgeeft'

Meer over de Amerikaanse verkiezingen zie je bij NOS The Series:

NOS The Series

STER reclame