Laura Trott klopt Kirsten Wild in de scratchfinale tijdens de WK
NOS WielrennenAangepast

Opzet omnium verandert drastisch, Nederland blij verrast

De opzet van het omnium bij het baanwielrennen bestaat vanaf de komende EK (19 tot 23 oktober in Parijs) nog maar uit vier onderdelen. Dat heeft de internationale wielerunie UCI gecommuniceerd naar de baanwielrenners, al is het besluit nog niet officieel bekendgemaakt.

De individuele tijdsonderdelen (tijdrit, vliegende ronde en individuele achtervolging) verdwijnen op de 'meerkamp' van het baanwielrennen. Naast de afvalkoers, de scratch en de puntenkoers komt er een nieuwe discipline: de temporace.

Daarbij krijgt de koploper van elke ronde (40 bij de mannen, 30 bij de vrouwen) een punt. De renner met de meeste punten wordt na de race als winnaar aangewezen.

Wij hebben nu meer kanshebbers.

Peter Schep

"Dit is fantastisch voor Nederland", vindt Peter Schep, de assistent-coach van de duurbaanrenners. "Dit is ideaal voor een sprinterstype met lange adem. Daar hebben wij er veel van. Ik juich dit zeker toe. Wij hebben nu meer kanshebbers."

Schep is niet blij met de totstandkoming van deze verandering. De UCI heeft het nog niet officieel naar buiten gebracht en lijkt op de WK wielrennen, volgende week in Qatar, de wijziging bekend te gaan maken. Volgens de oud-renner had de UCI dit veel eerder moeten doen.

"Wij weten nooit zo goed waar dit vandaan komt. Het wordt ineens veranderd. Het komt echt uit de lucht vallen. Dit heeft grote gevolgen voor een aantal renners. Dat het drie weken voor de EK tot ons komt is uitermate kwalijk te noemen. Wij moeten ons namelijk goed voorbereiden."

Schep vindt het wel jammer dat de UCI voorlopig niets verandert aan de opzet van de afvalkoers. "Het is al een aantal keren voorgekomen dat er foute beslissingen zijn genomen door de jury. Ze komen er dan niet uit", aldus Schep.

Bij de afvalkoers gaat er op de fiets van de renner die eruit moet een lampje branden. Dat gebeurt soms te laat of bij de verkeerde renner. "Dat kan ik mijn ogen niet. Dan wordt het een jurysport en daar heb ik een hekel aan. Maar: het is en blijft wel een fantastisch onderdeel voor het publiek. Veel spektakel. Dus wat dat betreft is het goed dat de afvalkoers nog bestaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl