NOS NieuwsAangepast

Asscher: ontgroening Vindicat bizar en onacceptabel

Asscher is even heel duidelijk over Vindicat

Vice-premier Asscher heeft harde kritiek op het Groningse studentencorps Vindicat. Hij vindt dat het afgelopen moet zijn met de vernedering van vrouwen en met mishandeling van nieuwe studenten. "Heel raar dat zulke bizarre taferelen in 2016 nog plaatsvinden."

Wat hem betreft is het logisch, dat je niet wilt dat iemand met hersenoedeem in het ziekenhuis belandt. "Dat is geen raketgeleerdheid. Maakt mij niet uit welke vereniging, maakt mij ook niet uit hoe lang die bestaat. Dit is niet acceptabel."

Asscher kan er niet over uit dat het bestuur van Vindicat studenten voor de ontgroening een verklaring laat tekenen met een zwijgbepaling. "Dat je 25.000 euro moet betalen als je aangifte wilt doen van mishandeling, wat gewoon een grondrecht is. Je moet het maar in je hoofd halen."

Hij zegt dat het bestuur er dus kennelijk al vanuit gaat, dat er dingen gaan gebeuren die maar beter niet naar buiten kunnen komen.

Buma

De vice-premier vindt het goed dat oud-Vindicat-lid en CDA-leider Buma inmiddels afstand heeft genomen van de ontgroeningspraktijken. Buma zei op Twitter dat er tegen Vindicat moet worden opgetreden. "Niemand staat boven de wet", schrijft hij.

Buma geeft daarmee gehoor aan een oproep van minister Bussemaker. Die stelde gisteravond dat politici die lid zijn geweest van Vindicat, de misstanden moeten veroordelen. "Zeker als ze van het CDA zijn, de partij van normen en waarden."

Bussemaker lichtte vanmorgen toe dat Buma herhaaldelijk oproepen heeft gedaan aan moslims om afstand te nemen van gewelddadige acties van allochtone jongeren. Zij vindt daarom dat hij als oud-Vindicatter bij uitstek degene is die nu paal en perk moet stellen. "Er is hier wel een jongen het ziekenhuis ingeslagen."

Bussemaker wil dubbele moraal aan de kaak stellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl