NOS NieuwsAangepast

Eten of gegeten worden: drukte neemt toe op de bezorgmarkt

Takeaway, het Nederlandse moederbedrijf van Thuisbezorgd, is vandaag de Amsterdamse beurs op gegaan. Het bedrijf haalde met de uitgifte van aandelen ruim 300 miljoen euro op om verder te groeien. Thuisbezorgd is in Nederland veruit de grootste bezorgdienst, maar er zijn kapers op de kust.

Het Britse Deliveroo en het Duitse Foodora bezorgen in steeds meer steden met fietskoeriers. En gisteren is de Amerikaanse taxibesteldienst Uber begonnen met Ubereats: maaltijdbezorging in Amsterdam, met bezorgers op de fiets of scooter.

Maaltijdbezorgdiensten

Waar?Aantal restaurants
ThuisbezorgdHeel Nederlandmeer dan 6000
DeliverooAmsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Haarlem+-700
FoodoraAmsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht567
UbereatsAmsterdammeer dan 100

Bezorging is een groeimarkt. ABN Amro verwacht dat Nederlanders dit jaar in totaal voor zo'n 695 miljoen euro aan maaltijden bestellen. Vooral in de Randstad en studentensteden laten mensen steeds vaker eten bezorgen.

Toch is het de vraag of er genoeg plek is voor veel verschillende maaltijdbezorgdiensten. Thuisbezorgd heeft nog nooit een jaar afgesloten met winst. Deliveroo, Foodora en Ubereats zijn niet beursgenoteerd, dus hoeven geen openheid te geven over winst en verlies. Maar waarschijnlijk zijn ook deze diensten (nog) niet winstgevend. Deliveroo heeft alleen een keer gezegd winstgevend te zijn in een paar steden waar ze al langer zitten.

'Winner takes most'

Thuisbezorgd verkocht onlangs de Britse tak van het bedrijf aan concurrent Just Eat, die daar groter is. Volgens oprichter Jitse Groen is de bezorgmarkt namelijk een 'winner takes most'-markt en is het heel moeilijk winst te maken als je niet de grootste bent.

Het gaat er dus om wie de langste adem heeft om marktaandeel te winnen of behouden. Thuisbezorgd heeft nu 300 miljoen op de beurs opgehaald, bovenop een geschatte 100 miljoen die investeerders er al in stopten. Deliveroo heeft zo'n 350 miljoen opgehaald bij investeerders. Foodora werd vorig jaar gekocht door het Duitse Delivery Hero, waar zo'n 900 miljoen euro in is geïnvesteerd. Ubereats is natuurlijk onderdeel van Uber, goed voor meer dan 7 miljard euro aan investeringen.

Bezorgers

Het verschilt per dienst hoe ze bezorgers inzetten. Bij Thuisbezorgd werken de bezorgers voor de aangesloten restaurants en worden dus ook door die restaurants betaald. Thuisbezorgd zorgt er alleen voor dat een bestelling en betaling bij een restaurant terecht komt en krijgt daar een commissie voor. Deliveroo en Foodora regelen niet alleen de bestelling, maar ook de bezorging. De fietskoeriers werken dus voor Foodora en Deliveroo, met roosters en uren.

Uber regelt ook de koeriers voor Ubereats, maar dat gaat helemaal zonder roosters, net zoals met de Uber-chauffeurs. Bezorgers kunnen met hun smartphone inloggen bij een app en uitloggen wanneer ze willen. Via die app voor bezorgers krijgen ze wel notificaties, bijvoorbeeld als het druk is. Uber zegt dat ze minimaal 12 euro bruto per uur verdienen.

Een zogeheten Roobox (containerkeuken)

Containerkeuken komt naar Nederland

Veel restaurants halen een steeds groter deel van hun omzet uit bezorging. In Engeland is Deliveroo daarom al begonnen met een nieuw project zodat keukens zich zelfs exclusief op de bezorgmarkt kunnen richten. In Londen levert Deliveroo containers met een complete keuken erin aan restaurantketens. Die kunnen die container dan neerzetten op een strategische plek, bijvoorbeeld in een deel van de stad waar ze nog geen vestiging hebben. Vanuit die containers, zogeheten Rooboxes, koken ze vervolgens puur voor de bezorging.

Deze Rooboxes gaat Deliveroo ook in Nederland inzetten, getuige een vacature: "Restaurants krijgen de mogelijkheid klanten te bedienen vanuit nieuwe innovatieve externe locaties: 'the RooBox'. Op deze manier kunnen onze partners een grotere doelgroep bereiken binnen de stad en kunnen we de bezorgingservaring nog beter maken." Deliveroo Nederland wil verder niks zeggen over wat ze van plan zijn met de containerkeukens of wanneer ze ermee van start gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl