Ruimtesonde Rosetta op ramkoers met komeet
Ruimtesonde Rosetta heeft zijn ramkoers ingezet naar de komeet 67P/C-G. Om 22.48 uur Nederlandse tijd werden de motoren van het ruimtevaartuig 208 seconden aangezet voor het begin van zijn laatste reis van 20 kilometer.
De komende uren maakt de sonde nog enkele foto's zodat de vluchtleiding kan zien of hij goed op koers ligt. Mocht het nodig zijn dan kan Rosetta nog worden bijgestuurd. De eerste foto stuurde Rosetta door toen hij 67P/C-G op 16 kilometer genaderd was.
Aan het begin van de middag zal de sonde neerstorten. De laatste momenten zullen live worden uitgezonden op NPO Nieuws. Door de grote afstand tot de komeet zullen de beelden met ongeveer 40 minuten vertraging binnenkomen.
De Europese sonde deed sinds 2014 onderzoek naar de komeet. Door Rosetta in te laten slaan hopen wetenschappers meer te weten te komen over de samenstelling van het hemellichaam. Tot het laatste moment worden er nog foto's gemaakt en metingen verricht.
Lander
Rosetta werd in 2004 gelanceerd voor de reis van 6 miljard kilometer. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA trok 1,4 miljard euro uit voor deze eerste reis naar een komeet.
Vanuit een baan rond de komeet verzamelde Rosetta veel informatie. Een lander, Philea, was minder fortuinlijk: doordat er iets misging bij de landing kregen de zonnepanelen niet voldoende licht en viel de lander na drie dagen uit.
Het besluit om Rosetta neer te laten storten werd genomen omdat de komeet nu steeds verder van de zon komt. Daardoor valt er steeds minder licht op Rosetta's zonnepanelen. ESA wil voorkomen dat de sonde uit zichzelf uitvalt.