Beate Zschäpe
NOS NieuwsAangepast

Duitse neonazi Zschäpe praat na 3,5 jaar en zweert extremisme af

"Tegenwoordig beoordeel ik mensen niet meer op basis van hun afkomst of politieke denkbeelden, maar op basis van hun gedrag". Na drieënhalf jaar zwijgen tijdens de rechtszaak tegen haar is de Duitse neonazi Beate Zschäpe tot nieuwe inzichten gekomen, zei ze voor de rechter.

Zschäpe is het enige nog levende lid van het NSU-trio, de Nationalsozialistischer Untergrund. Die neonazistische groep wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, twee bomaanslagen en een aantal overvallen tussen 2000 en 2006. Acht van de tien doden waren van Turkse afkomst. Zschäpe is aangeklaagd voor medeplichtigheid. De andere twee verdachten, Uwe Mundlos en Uwe Bönhardt, hebben in 2011 zelfmoord gepleegd.

Zschäpe nam voor het eerst zelf het woord sinds het proces begon in 2013. Ze las een korte verklaring voor waarin ze het rechts-extremisme afzweert. "Tegenwoordig heb ik daar geen sympathie meer voor", zegt ze. Aan het einde van haar verklaring verontschuldigde ze zich bij de slachtoffers van het trio en de nabestaanden, zoals ze in 2015 haar advocaat ook al liet doen. Toen ontkende zij daarnaast ook betrokkenheid bij de reeks moorden.

Anders denken

In de jaren dat zij en haar medeplichtigen zich schuilhielden, ging Zschäpe naar eigen zeggen anders denken. In tegenstelling tot de tijd dat zij Mundlos en Bönhardt leerde kennen "werden thema's als angst voor de invloed van buitenlanders steeds minder belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl