NOS NieuwsAangepast

Tropische storm Matthew raast over Caribische eilanden

Een zware tropische storm raast op dit moment door het Caribisch gebied. Het wordt mogelijk de zwaarste storm van 2016. De storm is nu bij de oostelijke Caribische eilanden. Op onder meer Barbados, Martinique en Sint Lucia heeft dat gezorgd voor vloedgolven, omgewaaide bomen en stroomstoringen.

De storm neemt nog in kracht toe; naar verwachting neemt deze vannacht of morgenochtend de vorm van een orkaan aan. De storm heeft al een naam: Matthew. Het is de 13e storm die dit jaar door het orkaangebied rond de Caribische Zee raast.

De overzeese gebiedsdelen Bonaire, Curaçao en Aruba worden nauwlettend in de gaten gehouden. Naar verwachting komt de storm daar vanavond aan land. Het National Hurricane Center waarschuwt voor onder andere zware regenval met levensgevaarlijke vloedgolven en modderstromen als gevolg.

De bevolking wordt aangeraden om binnen te blijven, met voldoende water en voedsel voor de komende dagen. Ook krijgen ze tips voor andere noodmaatregelen, zoals het binnenhouden van huisdieren, voldoende contant geld in huis te halen en de auto klaar te zetten met voldoende brandstof erin.

Vanwege de storm zijn enkele vliegvelden in het Caribisch gebied volledig gesloten. Ook cruiseschepen in de regio worden omgeleid via een andere route.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar Matthew het vaste land zal bereiken en welk pad hij zal volgen. Voor Venezuela en Colombia is al een waarschuwing uitgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl