Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

'Migranten vaker dement dan andere Nederlanders'

Migranten uit Marokko en Turkije en ouderen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan andere Nederlandse ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Uysal-Bozkir deed onderzoek onder 2245 ouderen. Daaruit bleek dat ook depressie en eenzaamheid vaker voorkomen bij oudere migranten. Volgens de onderzoeker zijn beide mogelijk een voorstadium of oorzaak van dementie.

Ook andere factoren spelen mee volgens Uysal-Bozkir. "Sociaaleconomische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het op dat vlak vaak niet riant in Nederland", zegt ze tegen de website van de UvA.

Hart- en vaatziekten

Daarbij hebben migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst onder meer vanwege genetische aanleg een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze aandoeningen vergroten de kans op dementie.

Twee experts noemen de conclusie van Uysal-Bozkir in de Volkskrant belangrijk, maar wijzen erop dat 'drie tot vier keer vaker' wel erg veel is. Een van de experts, hoogleraar ouderenpsychiatrie Max Sterk, wijt het aan beperkingen die aan het onderzoek zitten. Zo zijn er relatief veel deelnemers voortijdig gestopt met het onderzoek en dat kan de resultaten vertekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl