Op internet gaan tientallen verschillende versies van Pepe the Frog rond
NOS NieuwsAangepast

Eigenzinnige internetkikker Pepe is nu haatsymbool

Hij werd tien jaar geleden bedacht door cartoonist Matt Furie. Inmiddels is het plaatje van de eigenzinnige kikker Pepe the Frog niet meer weg te denken van internetfora als Reddit en 4Chan. Veel mensen plaatsen hem als meme, met een tekstje erbij, maar de laatste tijd wordt Pepe steeds vaker misbruikt.

Extreem-rechtse figuren, en natuurlijk ook grappenmakers, verbouwen het kikkertje tot een racistische figuur. Er wordt driftig gefotoshopt; nationalisten geven hem een hitlersnor, laten hem een shirt met hakenkruis dragen of portretteren hem met een haatbaard.

De Amerikaanse Anti-Defamation League (een joodse anti-lasterorganisatie) vindt het welletjes en heeft de groene kikker op een lijst van haatsymbolen geplaatst. Daar staat hij tussen het hakenkruis en het logo van de Ku Klux Klan.

Eerder deed de organisatie ook al het internet-fenomeen 'echo' in de ban. Door een woord tussen drie haken te zetten ((())) benadrukten sommige mensen dat ze het over een jood hadden, zonder het te noemen. Bijvoorbeeld in zinnen als: moet je die (((bankier))) zien. Overigens werd er na het verbod omgeschakeld op omgekeerde haakjes, zoals )))Jan met de pet(((.

Deze voorbeelden haalt de organisatie aan als haatdragend

Terug naar het kikkertje Pepe. De organisatie verduidelijkt dat niet alle tekeningen van Pepe racistisch zijn, en dat onschuldige versies niet op de lijst staan. "Het feit dat iemand een Pepe-meme plaatst, wil niet zeggen dat diegene een racist is", zegt de groepering in een verklaring.

Goed nieuws voor Donald Trump, die een Pepe-meme op Twitter plaatste, en hem zo gebruikte bij zijn campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl