NOS Nieuws

Geen stiekeme gesprekken in Brussel meer

Stiekem zaken doen is er niet meer bij in Brussel. Voortaan moet iedereen zich verplicht registreren als er gesproken wordt met topambtenaren, commissarissen en politici. De regels werden al eerder in 2014 aangescherpt bij het aantreden van de commissie-Juncker.

Wie zich niet houdt aan de registratie kan rekenen op strenge sancties. "Het gaat om het herwinnen van vertrouwen", zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. "De burgers moeten weten hoe we de besluiten nemen en daarom moeten alle instituties de deuren opengooien, zodat het doorzichtig wordt. De ramen gaan open."

Wie zich niet aan de regels houdt wordt gestraft. "Gesprekken met beleidsmakers zijn dan absoluut onmogelijk", aldus de Nederlandse commissaris.

Verlegenheid

Het voorstel komt op het moment dat de commissie in grote verlegenheid is gebracht door de integriteitskwestie rondom oud-Commissie-voorzitter José Manuel Barroso en oud-commissaris Neelie Kroes. Deze week werd bekend dat Barroso in zijn tijd als voorzitter veel informele ontmoetingen heeft gehad met lobbyisten van de bank Goldman Sachs. De voormalig premier van Portugal is na zijn voorzitterschap aan de slag gegaan als adviseur bij die zakenbank.

Volgens voorzichtige schattingen zijn er in Brussel meer dan 30.000 lobbyisten actief. Advocaten die proberen de wetten van de EU te beïnvloeden, lobbyisten die de belangen van bedrijven in de gaten houden, of speciale gezanten voor overheden en actiegroepen.

De site lobbyfacts houdt bij hoeveel geld er wordt uitgegeven door bedrijven, overheden en particulieren aan lobby activiteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl