Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Longkankerpatiënte wil tabaksindustrie aanpakken

Longkankerpatiënte Anne Marie van Veen (43) wil de tabaksindustrie juridisch laten aanpakken. Vandaag doet advocaat Bénédicte Ficq namens de Zwolse aangifte. Van Veen verwijt de sigarettenfabrikanten dat ze haar met opzet verslaafd hebben gemaakt.

Als tiener stak ze haar eerste sigaret op. Ze rookt nu 24 jaar. Een paar keer probeerde de moeder van vier jonge kinderen te stoppen. "Dat lukt niet omdat ik verslaafd was. Steeds opnieuw werd ik verleid te beginnen", zegt ze op haar website Sick of Smoking.

Sinds 2014 is ze longkankerpatiënt en de tumor is uitgezaaid naar andere organen. Van Veen blogt en twittert over haar ziekte. Ze vindt het "niet normaal" dat de tabaksindustrie zo veel slachtoffers maakt en toch ongestoord zijn gang kan blijven gaan. Eind vorig jaar nam ze daarom contact op met advocaat Ficq.

'Niet mijn kinderen'

Van Veen is niet uit op een schadevergoeding. Met de strafzaak wil ze bereiken dat haar kinderen en anderen niet gaan roken en ook verslaafd raken, schrijft RTV Oost. "De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren verslaafd aan tabak te krijgen door het toevoegen van honderden stofjes en agressieve marketing en lobby strategie. Dat laat ik met mijn kinderen niet gebeuren", schrijft ze op haar blog.

Daarbij weegt voor haar ook mee dat ze haar kinderen er niet meer bij kan begeleiden, omdat ze door het verloop van haar ziekte niet meer de tijd krijgt om ze op te voeden.

In april kondigde ze aan dat ze de tabaksindustrie wilde aanpakken en de beweging Sick of Smoking opgericht had. Sindsdien hebben meer dan 1000 Nederlandse kankerpatiënten, patiënten met een chronische longaandoening en rookverslaafden zich bij haar aangesloten.

Nog twee andere aangiftes

Advocaat Ficq doet ook aangifte namens een patiënte met een chronische longaandoening en een andere rookverslaafde. Het Openbaar Ministerie moet beoordelen of het de aangiften voldoende vindt om inderdaad een strafzaak tegen de tabaksindustrie te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl