Elon Musk in 2014 voor een Dragon-capsule van SpaceX
NOS NieuwsAangepast

'Vanaf 2024 sturen we 100 mensen per vlucht naar Mars'

Over twee jaar moet de eerste onbemande raket naar Mars vertrekken om daar de landingsmogelijkheden te testen. Rond 2024 kan als alles meezit de eerste giga-raket met honderd reizigers en flink wat lading en voedsel vertrekken naar de rode planeet.

Dat plan ontvouwde miljardair Elon Musk op een ruimtevaartconferentie in Guadalajara in Mexico. De directeur van elektrische-autofabrikant Tesla is ook de man achter het ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat grootse plannen heeft met Mars.

Hij ziet er een behoorlijke menselijke kolonie ontstaan. Vanaf 2024 wil hij om de 26 maanden een raket met honderd mensen naar Mars sturen voor een reis die zes tot negen maanden zal duren.

Betaalbaar

De grootste uitdaging wordt om het project betaalbaar te maken voor de vrijwilligers die naar Mars willen, zei hij in Guadalajara. "Je kunt geen zelfvoorzienende samenleving creëren als de prijs voor zo'n vlucht op 10 miljard dollar per ticket komt."

Musk streeft naar een ticketprijs van ruwweg de kosten van een gemiddeld huis in de Verenigde Staten: zo'n 200.000 dollar.

'Wij willen Mars bereikbaar maken'

Ook de Amerikaanse regering en de Russen hebben plannen voor ruimtereizen verder dan de maan, maar die zijn nog minder concreet. De eerste bemande missie van de NASA naar Mars zou niet voor 2034 te verwachten zijn.

De NASA werkt wel samen met SpaceX bij de voorbereidende vluchten naar Mars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl