Adolf Hitler (links) en Heinrich Himmler (midden) ANP KIPPA

Een veilinghuis in Enschede brengt volgende maand drie schilderijen van Adolf Hitler en zijn minister Heinrich Himmler onder de hamer. Dat tot grote woede van de directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). 

De portretten zijn gemaakt door Wolfgang Willrich, een kunstenaar die meer nazi-kopstukken schilderde. "Het zijn kwetsende en stuitende werken", zegt directeur Hanna Luden van het CIDI. "Je zou maar op de veilingsite kijken en deze portretten zien."

Directeur Laurens ten Vergert van het Twents Veilinghuis zegt dat het goede kunstwerken zijn. "Daarop hebben we ze ook beoordeeld en niet op de inhoud." Hij wil niet zeggen wie de aanbieder is. "Dat doen we nooit."

Los kunstwerk

De veiling van de portretten is niet verboden, erkent CIDI-baas Luden. "Er is geen wet die het veilen van deze werken verbiedt. Maar je kunt je afvragen of het ethisch gezien handig is." Het CIDI heeft een brief gestuurd naar het veilinghuis met het verzoek om af te zien van de verkoop.

Het veilinghuis lijkt wel geschrokken van de ophef, foto's van de werken zijn inmiddels van de website van het veilinghuis gehaald. Directeur Ten Vergert zegt dat deze week wordt besloten of de werken ook daadwerkelijk onder de hamer gaan. 

Bij de veiling wordt ook een beeldje aangeboden van Adolf Hitler. 

STER reclame