De door de Russen vrijgegeven radarbeelden van de MH17
NOS NieuwsAangepast

'Vreemd dat radarbeelden MH17 nu pas opduiken'

Wat nu in Syrië gebeurt, lijkt erg op hoe Rusland handelt bij de vraag hoe de MH17 is neergehaald en door wie. Dat zegt de onafhankelijke Russische defensiedeskundige Aleksandr Golts.

"Het meest trieste is dat de geschiedenis zich herhaalt. Er is onlangs een konvooi in Syrië vernietigd en we zien precies hetzelfde gebeuren. De Russen komen ongegeneerd met elkaar uitsluitende versies. Het Russische ministerie van Defensie zei eerst dat er geen vliegtuigen boven het konvooi waren en vervolgens zei het dat er een Amerikaanse drone boven had gevlogen. Helaas zien we dat het creëren van ruis werkt."

Het telkens komen met andere versies van de toedracht van de crash van de MH17 zaait verwarring bij de gewone burger, aldus Golts. En die haakt vervolgens af.

"Hetzelfde verhaal zien we al twee jaar, sinds het moment van de tragedie. Rusland veroorzaakt de hele tijd allerlei ruis, een oneindige reeks diverse versies. En dan zegt de gewone man uiteindelijk: 'Er is gewoon geen waarheid', en stopt met het volgen van dit verhaal."

Alexandr Golts

Golts wil niet met zoveel woorden zeggen dat de Russen achter het neerhalen van de MH17 zitten. Het grootste probleem is dat er geen concrete getuigen van de lancering van de raket zijn en dat er geen materiële bewijzen zijn.

"Het probleem is dat alle brokstukken van het vliegtuig enkele weken in een door niemand gecontroleerd gebied lagen. Het is begrijpelijk dat het land dat als schuldige wordt aangewezen kan zeggen dat iedereen de brokstukken kan hebben verwisseld."

Dat de radargegevens twee jaar later opdoken, werpt een schaduw over alle gegevens van Rusland.

Alexandr Golts, journalist

Dat de Russen twee jaar na het ongeluk, en twee dagen voor het rapport van het internationale Joint Investigation Team (JIT) met primaire radarbeelden komen, vindt de defensiespecialist op zijn minst vreemd.

"Het feit dat de radargegevens - bovendien een radar die als opdracht had militaire vliegtuigen van burgervliegtuigen te onderscheiden - pas na twee jaar opdoken, dat werpt een krachtige schaduw over alle gegevens die Rusland heeft overgedragen."

Morgen presenteert het internationale MH17-onderzoeksteam de bewijzen die het tot nu toe heeft gevonden met betrekking tot de crash van MH17. Golts denkt niet dat Rusland de strekking ervan zal onderschrijven.

Defensiespecialist Golts over het JIT-rapport

Golts betwijfelt of we ooit achter de waarheid over de MH17 komen. "Ik ben bang dat dat niet snel zal gebeuren. De waarheid is min of meer duidelijk, maar het bewijs daarvan is een kwestie van geloof. Als er juryrechtspraak zou zijn dan zou de uitspraak als bewijs beschouwd kunnen worden. Maar die juryrechtspraak is er helaas niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl