Mark Tuitert na zijn laatste wedstrijd als schaatser in 2014
NOS SchaatsenAangepast

Europese Commissie geeft Tuitert en Kerstholt gelijk

De internationale schaatsfederatie (ISU) mag atleten niet verbieden deel te nemen aan internationale wedstrijden die niet door ISU zijn goedgekeurd. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt na een onderzoek naar machtsmisbruik.

Twee jaar geleden dienden oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt een klacht in omdat de ISU schaatsers verbiedt om aan de commerciële Icederby in Dubai mee te doen. De internationale schaatsbond dreigt schaatsers levenslang uit te sluiten als ze toch meedoen aan het toernooi waarbij veel geld te verdienen valt.

Volgens de Europese Commissie is dat in strijd met de concurrentieregels. Margrethe Vestager, EU-commissaris van mededingingsbeleid, heeft een voorlopig standpunt afgegeven en wacht nu op antwoord van de ISU.

"We maken ons zorgen dat de sancties die ISU met zijn toelatingsregels aan sporters oplegt, niet dienen om hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral dienen om ISU zijn greep op het hardrijden op de schaats te laten houden. ISU krijgt nu de kans te antwoorden op onze bezwaren."

Icederby in het Gelredome

Opvallend is dat de ISU de aanvraag van de KNSB voor de 'Dutch Icederby Grand Prix' wel goedkeurde. De KNSB en het Zuid-Koreaanse Icederby International zijn verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Dit nieuwe project moet op 24, 25 en 26 maart 2017 plaatsvinden.

De ISU zag het idee eerst niet zitten, maar is alsnog overstag gegaan met als voorwaarde dat er niet gegokt wordt op de wedstrijden. Een eerder initiatief van een Icederby in Dubai vond hierdoor op last van de ISU geen doorgang. Deze zaak krijgt dus binnenkort een vervolg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl