De zwart geblakerde deur van de moskee in Dresden
NOS NieuwsAangepast

Aanslagen op moskee en congrescentrum in Dresden

In de Duitse stad Dresden zijn vannacht aanslagen gepleegd op een moskee en een congrescentrum. De onbekende daders hadden een explosief neergelegd dat afging.

Op het moment van de explosie in de moskee waren de imam met zijn vrouw en twee zonen aanwezig. Ze zijn met de schrik vrijgekomen. Het is volgens de politie een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.

Er wordt een verband gelegd met de viering van de Dag van de Duitse Eenheid op maandag 3 oktober. Het is dan 26 jaar geleden dat Oost- en West-Duitsland samengingen.

Ultra-rechts

De politie houdt er rekening mee dat de aanslagen door extreem-rechts zijn gepleegd uit vreemdelingenhaat.

De eerste aanslag werd gepleegd voor de deur van de Fatih Camiine-moskee. Een klein half uur later ontplofte de tweede kleine bom bij het internationale congrescentrum van de stad.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft de aanslagen scherp veroordeeld. Hij vindt het "des te schandaliger" dat dit gedaan is aan de vooravond van het 10-jarig bestaan van het Duitse Islamcongres. Dat is een jaarlijks overlegmoment tussen moslimleiders en de overheid.

Uit voorzorg worden nu alle moskeeën in Dresden extra bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl