Sam Allardyce tijdens zijn tot dusverre enige wedstrijd als bondscoach
NOS VoetbalAangepast

Engelse bondscoach Allardyce in de problemen

De Engelse bondscoach Sam Allardyce heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt. 'Big Sam' legt in opgenomen gesprekken met undercoverjournalisten van de krant The Telegraph uit hoe de transferregels van de Engelse bond te omzeilen zijn.

De journalisten deden zich voor als vertegenwoordigers van een Aziatisch bedrijf dat wil investeren in voetballers en maakten in het geheim video-opnames van de ontmoetingen met Allardyce. Ze vroegen advies van Allardyce over het omzeilen van het verbod op het zogenaamde 'third party ownership', waarbij een speler (deels) eigendom van een bedrijf in plaats van een club is.

460.000 euro

'Big Sam' legt in de ontmoeting uit hoe de internationale regels kunnen worden omzeild. Volgens de krant vroeg de coach 400.000 pond (circa 460.000 euro) voor zijn adviezen en tips.

"Je kan die regels omzeilen met spelers uit heel Zuid-Amerika, Portugal, Spanje, België en heel Afrika." Hij zegt dat zelf te hebben gedaan bij het aantrekken van Enner Valencia toen hij trainer van West Ham United was.

Allardyce loopt in val undercover-operatie

Allardyce werd afgelopen zomer aangesteld als opvolger van Roy Hodgson, die na het voor Engeland teleurstellend verlopen EK opstapte. In de gesprekken met de journalisten geeft hij af op zijn voorganger. Ook zegt hij dat een "psychische barrière" bij Engelse spelers een reden voor de tegenvallende prestaties van de nationale ploeg is.

De Engelse voetbalbond heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving, maar heeft wel de opnamen bij de krant opgevraagd om de aantijgingen te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat Allardyce in verband wordt gebracht met illegale praktijken bij transfers. In 2006 claimt een zaakwaarnemer in het BBC-programma Panorama dat de toenmalige Bolton Wanderers-coach betalingen zou hebben aangenomen om spelers aan te trekken.

Allardyce heeft die beschuldigingen altijd ontkend en een onderzoek van de Engelse voetbalbond leverde niets op.

Archief: Allardyce ontkent omkoping in 2006

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl