De Den Uylbrug in Zaandam
NOS Nieuws

Werkstraf voor brugwachter na fatale val in Zaandam

Een brugwachter uit Zaandam heeft 120 uur werkstraf gekregen voor zijn rol in een fataal ongeluk vorig jaar. Hij opende een brug terwijl er een vrouw met haar fiets op stond. Ze viel vijftien meter naar beneden en overleed.

De brugwachter bediende de brug op afstand en moest de verkeerssituatie in de gaten houden via monitors met camerabeelden. Tijdens de zitting zei hij dat hij het die dag erg druk had met telefoontjes over storingen. Ook verklaarde hij dat hij nog niet gewend was aan de nieuwe schermen.

Slagbomen

Waarschijnlijk had het 57-jarige slachtoffer de stoplichten over het hoofd gezien toen ze de brug op fietste. Daarna had ze vermoedelijk niet in de gaten dat ze tussen de slagbomen stond toen de brug openging.

De rechtbank in Alkmaar vindt dat de brugwachter schuldig is aan dood door schuld. Hij heeft onachtzaam gehandeld, stelt de rechter. Uit de camerabeelden blijkt dat de vrouw tijdens het openen van de brug nog zes seconden te zien was. De brugwachter had haar dus ook moeten opmerken.

Het Openbaar Ministerie had ook 120 uur werkstraf geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl