Joost Lagendijk spreekt met de pers op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Lagendijk: verbaasd dat ik Turkije niet in mag

Het was voor Joost Lagendijk een "onaangename verrassing" dat hij gisteren Turkije niet meer in mocht. Dat zei de Nederlandse publicist, Turkije-kenner en oud-Europarlementariër voor GroenLinks op Schiphol, waar hij eerder vandaag aankwam.

"Ik was gewoon van plan naar huis te gaan. Nu sta ik weer in Nederland, maar ik was liever in Turkije gebleven", zegt Lagendijk. "Dat was alleen geen optie, want ik mag het land niet in."

Lagendijk, die met zijn vrouw in Istanbul woont, hoorde gisteren na "twee uur wachten, gedoe en telefoontjes" dat hij zonder speciaal visum Turkije niet in mag. Daarvoor moet hij naar de Turkse ambassade in Den Haag.

Lagendijk: "Onaangename verrassing dat ik Turkije niet meer in mag"

De Nederlander snapt er weinig van. "Ik hoef zo'n visum helemaal niet te hebben. Ik ben natuurlijk niet de eerste die problemen heeft in Turkije of aan de grens met Turkije", aldus Lagendijk. "Ik behoor blijkbaar nu tot de groep die op zijn verleden wordt aangekeken."

Officieel weet Lagendijk van niks. "Maar je hoeft geen speculant te zijn om te begrijpen dat het te maken heeft met het feit dat ik voor een krant heb geschreven die verboden is. En dat ik twee jaar les heb gegeven op een universiteit die inmiddels gesloten is. Daar zal wel een aantekening van gemaakt zijn."

Lagendijk is bezig met een boek over de Turkse president Erdogan. Het manuscript daarvan leverde hij een paar dagen geleden in bij zijn uitgever.

Kritiek

De Nederlander probeert evenwichtig te zijn, zegt hij. "Ik heb kritiek op de regering-Erdogan, maar ook op de Gülen-beweging, dus daar zal het niet aan liggen. Maar ik denk dat al die nuances niet helpen in het huidige klimaat in Turkije."

Hij hoopt snel weer terug te keren naar Turkije. "Ik ben teruggekomen om dat visum op te halen en niet om voor altijd in Nederland te blijven."

Lagendijk is niet de enige die merkt dat er wat veranderd is in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl