NOS Nieuws

Het rommelt binnen de Piratenpartij

De Piratenpartij moet op zoek naar een nieuw bestuur. Alle bestuursleden zijn overgestapt naar het Forum voor Democratie, het initiatief van Thierry Baudet, een van de mensen achter het Oekraïne-referendum.

Reden voor de overstap is onvrede over het optreden van lijsttrekker Ancilla van de Leest, blijkt uit interne e-mails. Zij heeft volgens de bestuursleden de Piratenpartij "gegijzeld". Na haar verkiezing tot lijsttrekker is er volgens de afgetreden voorzitter Floor Drost een "parallelle club" ontstaan.

Vriendjespolitiek

"Alles moest in besloten clubjes met als enig doel: geen reputatieschade voor de lijsttrekker", schrijft Drost. "Van zaken die voor ons als Piraten zeer belangrijk zijn, zoals democratie en transparantie, is weinig te merken", schrijft de eveneens afgetreden secretaris Roland Louter. "Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de mate van vriendjespolitiek."

Uit dezelfde interne mails blijkt dat het bestuur, op zijn beurt, onder zware kritiek lag van de leden. De ledenraad dreigde het nu opgestapte bestuur naar huis te sturen tijdens een telefonische ledenraadsvergadering, die gepland stond voor vanavond.

Komende verkiezingen

Volgens de ledenraad was de sfeer niet goed en werd er niet goed gecommuniceerd. Bovendien had lijsttrekker Van de Leest haar vertrouwen opgezegd in het bestuur en wilde ze niet meer met de bestuursleden samenwerken. Inmiddels is een interim-bestuur gevormd.

De Piratenpartij, die zich vooral bezighoudt met (digitale) burgerrechten, hoopt bij de komende verkiezingen in maart voor het eerst in de Tweede Kamer te komen. In 2012 lukte dat niet. De partij haalde ruim 30.000 stemmen, terwijl voor een zetel meer dan 60.000 stemmen nodig waren.

Het Forum voor Democratie, waar de bestuursleden zich nu bij hebben aangesloten, maakte gisteren bekend mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Initiatiefnemer Baudet wil geen toelichting geven aan journalisten. Hij laat wel van zich horen via sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl