Getty Images

De Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos worden in ere hersteld. Het tweetal werd wereldberoemd door hun 'Black Power-groet' tijdens een medailleceremonie op de Olympische Spelen in 1968 in Mexico.

Smith en Carlos ondergingen de huldiging van de 200 meter sprint met gebogen hoofd en een vuist in de lucht. Het tweetal werd na hun actie naar huis gestuurd door het Amerikaans olympisch comité.

Het comité zag het gebaar als steun aan de Black Power-beweging die opkwam voor de rechten van zwarte Amerikanen in de jaren zestig en zeventig.

Het beeld van de winnaars van goud en brons op de 200 meter werd een symbool in de strijd voor gelijke rechten voor blank en zwart in de Verenigde Staten.

Eerherstel voor atleten 'Black Power-groet'

Rehabilitatie op het Witte Huis

De rehabilitatie van Smith en Carlos vindt woensdag plaats op het Witte Huis als president Barack Obama de Amerikaanse deelnemers van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ontvangt.

Het werd onlangs nog genoemd als inspiratie voor een actie van American footballspelers, die weigerden op te staan voor het Amerikaanse volkslied, als protest tegen ongelijke behandeling van zwarte Amerikanen door de politie.

Mensenrechten

Zelf hebben Smith en Carlos altijd verklaard dat zij met hun actie niet zozeer de Black Power-beweging steunden, maar de mensenrechten in het algemeen onder de aandacht wilden brengen. 

Tommie Smith (juichend) en John Carlos (links) tijdens de 200 meter-race op de Olympische Spelen in 1968 AFP

STER reclame